Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

WWF: Άλλαξε συνήθειες !

Αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν όπως εμείς στην Ελλάδα τότε θα χρειαζόμασταν όχι έναν αλλά τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Είναι ένας τρόπος ζωής που απειλεί το μέλλον του φυσικού μας περιβάλλοντος και εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το WWF Ελλάς πιέζει το κράτος και τις επιχειρήσεις να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές ώστε ο τρόπος ζωής μας να καταστεί βιώσιμος και να χτίσουμε το μέλλον ώστε άνθρωποι και η φύση να ευημερούμε μέσα σε πλαίσια που επιτρέπουν την ανανέωση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη.
Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια!
Υπάρχουν απλοί τρόποι για να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο βιώσιμη και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στο κράτος και τις επιχειρήσεις.
Αλλάζουμε συνήθειες στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας, στα ψώνια και τις διακοπές. 

Άλλαξε συνήθειες στο σπίτι!
Η προσπάθεια για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση και
την προστασία του ενός και μοναδικού μας πλανήτη ξεκινά πρώτα από εμάς τους ίδιους και το οικείο μας περιβάλλον. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί με απλούς τρόπους να συμβάλλει ουσιαστικά. Μερικά από τα πρώτα βήματα ξεκινούν από το σπίτι μας
  • Προσπάθησε να μειώσεις τα απορρίμματά που παράγεις -ιδιαίτερα εάν κατοικείς σε μικρά νησιά, ορεινά ή απομακρυσμένα μέρη όπου ενδέχεται να μην υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
  • Ανακύκλωσε το χαρτί, τις συσκευασίες και τα απορρίμματά σου στους κάδους και τα σημεία ανακύκλωσης που πλέον υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά της χώρας. Βοηθάς έτσι στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και στην μείωση της γης που χρησιμοποιείται για την απόθεση απορριμμάτων.
  • Απόφυγε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως κυπελλάκια, πιάτα, ξυριστικές μηχανές κτλ
  • Πες "όχι" στις πλαστικές σακούλες. Επένδυσε σε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας ή σε βιοδιασπώμενες ή ανακυκλωμένες εάν διατίθενται στο κατάστημα.
  • Προτίμησε τα απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή (απαιτούν μικρότερη συσκευασία) ή σε χάρτινη συσκευασία (ιδιαίτερα αν είναι ανακυκλωμένη).
  • Απόφυγε μπαταρίες που περιέχουν κάδμιο ή υδράργυρο και προτιμήστε τις επαναφορτιζόμενες. Επίστρεψε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα σημεία ανακύκλωσης που υπάρχουν στα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, στα σούπερ μάρκετ κλπ.
  • Φτιάξε το δικό σου λίπασμα (κομπόστ) ανακυκλώνοντας τα οργανικά υπολείμματα που μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια σου στους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης που διατίθενται στο εμπόριο.
  • Μη χρησιμοποιείς "ρολό" κουζίνας, προτίμησε τις υφασμάτινες πετσέτες. Το χαρτί πετιέται μετά τη χρήση του, ενώ για τη λεύκανσή του απαιτείται χλώριο που ρυπαίνει το περιβάλλον.
  • Αντικατάστησε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους οικονομίας. Θα συνεισφέρεις στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσεις χρήματα από τους λογαριασμούς.
  • Απόφυγε να αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by).Οι ποσότητες ενέργειας που μπορούν να εξοικονομηθούν με αυτόν τον απλό τρόπο είναι τεράστιες.
  • Όταν αγοράζεις καινούργιες συσκευές συμβουλέψου το σήμα ενεργειακής απόδοσης τους. Προτιμώντας τις ενεργειακά πιο αποδοτικές συνεισφέρεις στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κάνεις σημαντική οικονομία στους λογαριασμούς του ρεύματος.
  • Προτίμησε τις γυάλινες συσκευασίες – ειδικά αυτές που μπορούν να επιστραφούν. Αυτές που δεν επιστρέφονται μπορείς να τις επαναχρησιμοποιήσεις ή να τις ανακυκλώσεις.
  • Ακολούθησε τις δοσολογίες των προϊόντων καθαρισμού, καθώς αυτές επαρκούν 100% για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θυμύσου, ότι διπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού δε σημαίνει διπλάσια καθαριότητα.
  • Προτίμησε τα προϊόντα χαρτιού που προέρχονται από ανακύκλωση.
  • Αγόρασε βιολογικά καθώς για την παραγωγή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον.
  • Αγόρασε τοπικά προϊόντα εποχής. Για τη διάθεσή τους στο εμπόριο έχουν εκκληθεί λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα καθώς έχουν διανύσει μικρότερες αποστάσεις.
  • Ψώνισε με το περιβάλλον στο νου σου. Επιβράβευσε εταιρίες με καλές περιβαλλοντικές πρακτικές και επιφυλάξου να δώσεις τα χρήματά σου σε αυτές που μολύνουν τον πλανήτη και σπαταλούν πλουτοπαραγωγικούς πόρους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου