Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η ΕΨΥΠΕ, το 10-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο. Με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, με πιο μειωμένη στο λύκειο.
Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές. Τα παιδιά-θύματα μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, άρνηση για το σχολείο, σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση και άλλα.
Όπως επισήμαναν οι ειδικοί, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και άγνοια για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.
Η ΕΨΥΠΕ υλοποιεί από το 2006 ένα πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στα δημοτικά σχολεία με το συντονισμό του Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντη.
Πολύ σημαντική είναι η ύπαρξη των γραμμών βοήθειας, ξεχωριστά για τους ενήλικες και για τα παιδιά, που δέχονται μεγάλο αριθμό κλήσεων ετησίως. Υπεύθυνη για τις γραμμές βοήθειας της ΕΨΥΠΕ είναι η κα Εύη Αθανασιάδου, Ψυχολόγος PhD, Ψυχοθεραπεύτρια.
Καθημερινές 9.30-8.30μμ
Σάββατο 9.30-2.00
Χρέωση μια αστική μονάδα
Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές
Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. Το παιδί ή ο έφηβος μπορεί να ζητήσει υποστήριξη και συμβουλές ή -αν κριθεί απαραίτητο- να παραπεμφθεί στην καταλληλότερη κοινοτική δημόσια υπηρεσία για βοήθεια.
Στις κλήσεις απαντούν παιδοψυχίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας.
Καθημερινές από 2.00μμ - 8.30μμ
Σάββατο 9.30-2.00μμ.
Πηγή: babyspace
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου