Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ενδοσχολική βία & εκφοβισμός


  • Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου ενημερώνει για την αναγκαιότητα της πρόληψης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Φαίνεται πως ελάχιστοι γονείς έχουν αντιληφθεί τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της βίας μέσα στο περιβάλλον του σχολείου, ξεκινώντας από το σχολικό λεωφορείο, στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η ΕΨΥΠΕ, το 10-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο. Με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, με πιο μειωμένη στο λύκειο.
Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές. Τα παιδιά-θύματα μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, άρνηση για το σχολείο, σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση και άλλα.
Όπως επισήμαναν οι ειδικοί, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και άγνοια για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.

Η ΕΨΥΠΕ υλοποιεί από το 2006 ένα πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στα δημοτικά σχολεία με το συντονισμό του Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντη.

Πολύ σημαντική είναι η ύπαρξη των γραμμών βοήθειας, ξεχωριστά για τους ενήλικες και για τα παιδιά, που δέχονται μεγάλο αριθμό κλήσεων ετησίως. Υπεύθυνη για τις γραμμές βοήθειας της ΕΨΥΠΕ είναι η κα Εύη Αθανασιάδου, Ψυχολόγος PhD, Ψυχοθεραπεύτρια.

Γραμμή Συνδεσμος 8018011177 begin_of_the_skype_highlighting              8018011177      end_of_the_skype_highlighting για γονείς, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους που χρειάζονται ενημέρωση, συμβουλευτική ή υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων μέχρι 18 ετών.
Καθημερινές 9.30-8.30μμ
Σάββατο 9.30-2.00
Χρέωση μια αστική μονάδα
Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές

Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. Το παιδί ή ο έφηβος μπορεί να ζητήσει υποστήριξη και συμβουλές ή -αν κριθεί απαραίτητο- να παραπεμφθεί στην καταλληλότερη κοινοτική δημόσια υπηρεσία για βοήθεια.
Στις κλήσεις απαντούν παιδοψυχίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας.
Καθημερινές από 2.00μμ - 8.30μμ
Σάββατο 9.30-2.00μμ.

Πηγή:  babyspace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου